Κουίζ για τη Νόσταλγική Αθήνα: Μπορείς να Ταυτοποιήσεις την Εμβληματική Πλατεία της Φωτογραφίας;

April 17, 2025


Κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες της Αθήνας, συνειδητοποιείς πόσο δραματικά έχει αλλάξει η πρωτεύουσα με το πέρασμα του χρόνου. Είναι πραγματικά μια πλήρης μεταμόρφωση.Ακόμα κι αν έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα και θεωρείς ότι την ξέρεις καλά, συχνά διαπιστώνεις ότι γνωρίζεις ελάχιστα για το πλούσιο παρελθόν της αγαπημένης σου πόλης.Η παρακάτω φωτογραφία προσφέρει μια σπάνια ματιά στην παλιά Αθήνα. Απει…

Κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες της Αθήνας, συνειδητοποιείς πόσο δραματικά έχει αλλάξει η πρωτεύουσα με το πέρασμα του χρόνου. Είναι πραγματικά μια πλήρης μεταμόρφωση.

Ακόμα κι αν έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα και θεωρείς ότι την ξέρεις καλά, συχνά διαπιστώνεις ότι γνωρίζεις ελάχιστα για το πλούσιο παρελθόν της αγαπημένης σου πόλης.

Η παρακάτω φωτογραφία προσφέρει μια σπάνια ματιά στην παλιά Αθήνα. Απεικονίζει μια πλατεία της πόλης. Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;


Το κουίζ με πλατεία της Αθήνας

Το κουίζ με την πλατεία στο κέντρο της Αθήνας

– Συντάγματος
– Κυψέλης
– Κλαυθμώνος

Η απάντηση στο κουίζ με την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία του Reader’s Digest (Αρχείο: Bill Prisma) που έχει τραβηχτεί το 1950 βλέπετε την πλατεία Κυψέλης. Η Κυψέλη είναι περιοχή της Αθήνας στην 6η δημοτική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, με πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκους. Βρίσκεται 1,5 με 3 χιλιόμετρα βόρεια από την Πλατεία Ομονοίας, ανατολικά της οδού Πατησίων και βόρεια του Πεδίου του Άρεως.

Κέντρο της είναι η Πλατεία Κυψέλης, η οποία επισήμως φέρει την ονομασία Πλατεία Κανάρη, προς τιμήν του ήρωα Κωνσταντίνου Κανάρη, ο οποίος κατοικούσε επί σειρά ετών στην περιοχή και συγκεκριμένα στη (σημερινή) οδό Κυψέλης 56, όπου υπάρχει αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του.

Μέχρι το 1908, όταν ο τοπογράφος Αθανάσιος Γεωργιάδης οριοθέτησε και χάραξε την περιοχή, η Κυψέλη ήταν ένα εξοχικό προάστιο γεμάτο αγροκτήματα και αγροικίες. Σε ένα από αυτά τα οικήματα έζησε και άφησε την τελευταία του πνοή ο Κωνσταντίνος Κανάρης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και αργότερα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Το 1831, ο Βρετανός ναύαρχος Πάλντεϊ Μάλκολμ ανέθεσε στους αρχιτέκτονες Έντουαρτ Σάουμπερτ και Σταμάτιο Κλεάνθη την κατασκευή της έπαυλής του. Το εντυπωσιακό αυτό κτίριο, γνωστό σήμερα ως η έπαυλη Μάλκολμ, φιλοξενεί πλέον το Άσυλο Ανιάτων, στην οδό Αγίας Ζώνης.

Η ουσιαστική αστική ανάπτυξη της Κυψέλης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, με την κατασκευή μονοκατοικιών και μερικών από τις πρώτες πολυκατοικίες της Αθήνας. Η ανοικοδόμηση της Κυψέλης πραγματοποιήθηκε παράλληλα με άλλες κεντρικές περιοχές, όπως το Κολωνάκι. Ενώ τα πρώτα σπίτια χαρακτηρίζονταν από νεοκλασικό και εκλεκτικιστικό στυλ, από τη δεκαετία του 1930 και μετά, οι νεότερες μονοκατοικίες και πολυκατοικίες δέχτηκαν επιρροές από διεθνή αρχιτεκτονικά ρεύματα, όπως ο μοντερνισμός, το Bauhaus και η Art Deco.

Η γειτνίαση της Κυψέλης με άλση, όπως το Πεδίον του Άρεως, καθώς και η δημιουργία της οδού Φωκίωνος Νέγρη, συνέβαλαν στη μετατροπή της σε μία από τις πιο περιζήτητες γειτονιές της Αθήνας. Οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν έως τη δεκαετία του 1960 απευθύνονταν κυρίως στη μεσαία και ανώτερη αστική τάξη.

Το 1937, ο Ιωάννης Μεταξάς εγκαινίασε τη δημοτική αγορά της Κυψέλης, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Μεταξά. Παράλληλα, τα ισόγεια καταστήματα των κτιρίων κατέστησαν την Κυψέλη εμπορικό κέντρο. Εμπορική δραστηριότητα αναπτύχθηκε στις κεντρικές πλατείες και οδούς, όπως η πλατεία Κυψέλης, η οδός Πατησίων, η οδός Κυψέλης, η οδός Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Αμερικής.

Τη δεκαετία του 1960, η Κυψέλη γνώρισε έντονη νυχτερινή ζωή, με πλήθος θεάτρων, κινηματογράφων, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων, ενισχύοντας περαιτέρω τον αστικό και ζωντανό χαρακτήρα της περιοχής.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.